“Petdeset let spominov, na stotine učiteljev in tisoče učencev, ki so se gnetli po šolskih hodnikih. Koliko je to ocen, solza sreče, objokovanj prve ljubezni, nepozabnega prijateljstva in kolegialnih odnosov,” sta zbrane nagovorila voditeljski par, Neva in Patrik, ki sta povezovala večer spominov na mladost, ki jo med stenami zgradbe na Bistriški 19 preživlja že 51. generacija domžalskih učencev. Stavba, ki je dom Osnovni šoli Domžale, je namreč v letu 2023 praznovala abrahama.

Ob tej priložnosti smo v četrtek, 7. 12. 2023, učitelji in učenci v najbolj prazničnem in veselem mesecu leta pripravili slavnostno prireditev, s katero smo počasili naš drugi dom ter vse, ki ste bili in ki smo še danes del njene zgodovine.

Več kot 80 nastopajočih, od naših najmlajših pa vse do učiteljev, povabljenih nekdanjih učencev, ki so danes znani Slovenci, prav vsi smo v uri in pol pokazali, kakšna ljubezen do te šole nas druži. Nastopili so (po vrstnem redu nastopa):

– prvošolci 1. b-razreda z učiteljicama Magdo Mihelčič in Natali Bukovec,

– pevska zbora podružnične šole Ihan z zborovodkinjo Špelco Kasesnik,

– nekdanji učenec podružnice, danes znan slovenski pevec, Boris Kopitar,

– gostje, ki so nas med pogovori z učencema popeljale v intimne spomine na to stavbo: nekdanja pomočnica ravnatelja Marika Haler, nekdanja knjižničarka Ema Novak in njuna nekdanja učenka, danes pa znana pripovedovalka ljudskih pravljic, pravljičarka in pisateljica, Irena Cerar,

– učenki in umetnostni kotalkarici Klara Kaplan in Aliana Vutkovič,

– cheerleading skupina Sovice – naše sedanje učenke Sovice mladinke ter nekdanje tekmovalke, ki so tudi naše nekdanje učenke,

– glasbenik in naš osmošolec Tom Milek,

– člani orkestra OŠ Domžale z dirigentko Petro Colnerič,

– pevski zbor OŠ Domžale z zborovodkinjo Petro Colnerič,

– ljubiteljski pevski zbor učiteljev OŠ Domžale in PŠ Ihan.

Glasno smo ploskali vsem našim nekdanjim in sedanjim učencem, saj smo ponosni na njihov trud, ljubezen do umetnosti oziroma športa ter pogum, ki so ga z nastopi pokazali. Ganljiv nastop ljubiteljskega pevskega zbora učiteljev s pesmijo Tebi je, kot se je izrazila naša 90-letna gostja Ema Novak, dodal piko na i:Še nikoli nismo na šolski prireditvi v vseh letih zgodovine te šole doživeli, da bi učitelji z dveh šol v eni pesmi povzeli bistvo: skupno ljubezen do našega poklica in poslanstva, ki iz te velike zgradbe naredi šolo v njenem najbolj polnem pomenu besede: šolo za znanje, za ljubezen do sočloveka in za življenje.

Rdeča nit prireditve je predstavljalo drevo na sceni za odrom. Leta 1973 je šola na Bistriški 19 pognala korenine, danes se veje njenih varovancev raztezajo na vse smeri – domžalski učenci so danes pomembni slovenski gospodarstveniki, športniki, umetniki, prav vsi nekdanji učenci in učitelji te šole pa so z veseljem obujali spomine na čas, preživet med temi stenami. Zbrane sta nagovorili tudi naša ravnateljica Nina Valenčič, ki je ponosno govorila o vplivu šole na osebnostno rast učencev in kako smo veseli, da se je povabilu na prireditev ob 50-letnici šolske zgradbe odzvalo toliko nekdanjih učencev ter zaposlenih, ter županja mag. Kosec, ki nas je nagovorila z besedami: »Lahko smo izjemno ponosni na dosežke naših učencev in učiteljev. Pri tem pa ne smemo pozabiti na podporo vseh ravnateljev, staršev in vseh drugih, da je obiskovanje Osnovne šole Domžale danes odlična popotnica za življenje. Tu pridobljeno znanje, izkušnje, raznolikost in vzajemno spoštovanje so temelj domžalske skupnosti srčnih mladih, ki bodo v svojem življenju zagotovo prispevali svoj košček pri skupnem ustvarjanju našega prostora zadovoljnih ljudi. Zato se vsem, ki ste prispevali k uspehu danes 50-letne dame, zahvaljujem za vaš doprinos in verjamem, da bo vaša šola še naprej rastla, povezovala in navdihovala naslednje generacije.«

Prireditev sta povezovala dva voditeljska para, rdečo nit prireditve sta obvladovala devetošolka Neva in petošolec Patrik, ki sta pogumno pozdravila navzoče in suvereno povezovala različne točke nastopajočih, ter devetošolca Tinja in Jan, ki sta spretno moderirala pogovor z gostjami na odru za obujanje spominov. Po proslavi so nas voditelji povabili še v šolsko avlo, kjer o nas pričakali učenke in učenci s pogostitvijo ter predstavitvijo različnih šolskih projektov (šolska skupnost, debatni turnirji, čebelarstvo, zeliščarski krožek, šolsko novinarstvo, ekskurzije za nadarjene, Erasmus …). Ob tem so se na projekciji vrtele fotografije učiteljev in učencev iz preteklih let. Vse do poznih večernih ur sta avlo napolnjevala klepet in smeh.

Organizatorji proslave smo ponosni na naše mlade voditelje ter vse nastopajoče učenke in učence, ki so nam skupaj s svojimi mentorji pričarali krasen večer.

ŠM

(Skupno 419 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost