V petek, 28.9.2018, se je 23 učencev sedmih, osmih in devetih razredov iz OŠ Domžale in PŠ Ihan odpravilo na dvodnevni tabor v CŠOD Škorpijon. V petek smo se na poti najprej ustavili v HE Fala, ki je tehnični spomenik državnega pomena. Letos je praznovala 100 letnico začetka delovanja in ogled veličastnih originalnih turbin in generatorja je res osupljiv.
Po prihodu v tabor je sledila hitra namestitev v sobe in kosilo, nato so se učenci že hitro razdelili v dve skupini, glede na predznanje jahanja. Učenci, ki ne jahajo pogosto, so najprej z inštruktorjem jahanja in učiteljico Dašo Sojer spoznavali pripravo konj na ježo ter poskrbeli za vse potrebno v hlevu, nato je sledilo jahanje. Ostali pa so z učiteljico Katarino Vodopivec Kolar poglobili vsebine o pomenu pridobivanja in varčevanja z električno energijo in vplivu na okolje. Sledile so delavnice meditacije in čuječnosti v naravnem okolju, kjer so učenci preko stika z naravo navezali globlji stik s sabo in novimi prijatelji. Nato sta se skupini zamenjali. Po večerji je sledil orientacijski pohod v okolici doma, ki leži v neposredni bližini avstrijske meje, saj je bila stavba doma prvotna vojaška karavla. Učenci so spoznali zgodovino kraja, po sprehodu pa jim je učiteljica Katarina predstavila Islandijo, deželo isladnskih konj, ki so jih popoldan jahali. Skupaj smo rešili še učno gradivo, ki ga tekom dneva nismo uspeli.
V soboto dopoldan so učenci ponovno jahali, izkušene učenke so že galopirale. Z učiteljico Dašo so učenci v hlevu spoznali značilne in posebne vrste domačih živali, njihove posebnosti in pomen v kmetijstvu. Druga delavnica pa je potekala v gozdu, ko so učenci izkustveno ponovili povezanost živih bitij ob raziskovanju gozdnih tal in prepoznavanju rastlin, živali in gliv.
Po kosilu smo odšli v Maribor, kjer nas je očarala zajetna zbirka akvarijskih in terarijskih eksotičnih živali. Učenci so videli raznovrstne sladkovodne in morske ribe in druge organizme, veliko zelo strupenih kač in drugih plazilcev.
Tabor je zaokrožil sprehod bo centru našega drugega največjega mesta, posladkali smo se z enormnimi kepicami slastnega sladoleda in ga po sprehodu po Lentu lizali ter občudovali labode in poslušali razlago o mestnih znamenitostih. Na koncu so nekateri učenci začudeno spoznali, da v Mariboru raste najstarejša trta na svetu.
Polni novih vtisov smo se vrnili zvečer v Domžale.

 

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost