V polni šolski telovadnici smo se učenke in učenci z učitelji v torek, 6. 2. 2024, poklonili spominu na pesnika Franceta Prešerna.

Že pogled na oder je razkril, da bo rdeča nit proslave prav pesnik in njegove mnoge plati, kar smo prikazali z različnimi Prešernovimi portreti, ki so jih ustvarili učenke in učenci četrtih in sedmih razredov. V slavnostno vzdušje nas je s himno na violini popeljala osmošolka Ema, sledil pa ji je globoko razmišljujoč govor osmošolke Neže o življenju vélikega pesnika. Prešernovo mladostno razigranost so s prikupno recitacijo Lipice povzeli drugošolci Nik, Jakob in Filip. Neža pa nas je v nadaljevanju opomnila, naj se zamislimo nad svojimi ravnanji: “Bodimo tudi mi kot on: bodimo ljudje z vsebino, z bogato notranjostjo in ne zgolj lutke s fasado ter notranjo praznino.”

Nato sta voditeljski mikrofon prevzeli devetošolki Maša in Viktorija, ki sta se pripravljali na govorni nastop o Prešernu. Ključni podatki so bile zanimivosti o njegovem življenju. Skupaj z njima smo izvedeli marsikaj novega in osupljivega o pesnikovem življenju. Vmes sta nas s pevskimi vložki razvajala otroški pevski zbor s skladbama Siničkina ženitev in Žabe svatbo so imele ter mladinska vokalna skupina OŠ Domžale s pesmijo Ne bodi kot drugi. Devetošolci Ana, Nace, Filip, Emma, Mark, Neža, Katjuša in Ermin pa so nam z recitacijo celotne Zdravljice prikazali veselo omizje dobro razpoloženih prijateljev, ki nazdravljajo Slovencem, narodom po vsem svetu in miru med njimi, kakršnega si je najbrž pesnik zamišljal ob pisanju svoje najslavnejše pesmi.

Maša in Viktorija sta nas presenetili, ko sta napovedali, da bomo naši himni prisluhnili v kar sedmih različnih jezikih. Tako sta petošolca Julija in Leven prebrala himno v francoščini in nemščini, osmošolka Neža v angleščini, devetošolca Emma in Ermin v španščini in hrvaščini, devetošolki Neva in Maruša pa še v ruščini in kitajščini. Vsi so si prislužili navdušen aplavz občinstva. Prireditev smo zaključili z živahnimi ritmi pesmi Snap in Money, money, money v izvedbi našega šolskega orkestra.

Učitelji smo ponosni na učenke in učence, ki so se potrudili in bontonu primerno spremljali kulturno prireditev, ki nam bo vsem ostala v lepem spominu.

Š. M.

Objava bo prestavljena v arhiv: sobota 9 marca, 2024

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost