S predstavniki šolske skupnosti smo v torek, 23. 1. 2024, izvedli prvi šolski parlament. Tematika je bila duševno zdravje otrok in mladostnikov, saj je ta že drugo leto izbrana tudi za nacionalni Otroški parlament, naša šola pa se bo letos udeležila medobčinskega parlamenta na OŠ Preserje pri Radomljah.

Mlade parlamentarce od 2. do 9. razreda sva mentorici najprej povprašali, kaj sploh pomeni beseda parlament, kje se nahaja v Sloveniji ter koga si pod besedo politik predstavljajo. Odgovori so nas vse zelo nasmejali.

Nato smo se pogovorili o duševnem zdravju otrok, kako opazen je v zadnjih letih porast stisk, ki jih otroci doživljajo. Mentorici sva na kratko predstavili ugotovitve Tom telefona ter povedali, da sva tudi sami nekaj razredov prosili, naj anonimno zapišejo svoje stiske. Razdelili smo se v skupine in se lotili dela. Najprej je vsaka skupina izbrala temo (vrstniki, družina, ljubezen, nasilje) in nekaj stisk vrstnikov, ki so jih analizirali in predlagali svoje rešitve. Nato smo se o njih pogovorili in za predstavitev šoli pripravili plakate ter prilepili nekaj izjav naših učencev (zaradi zagotovitve anonimnosti smo jih prepisali), ki so se nas najbolj dotaknili.

Zveza prijateljev mladine je za pogovor mlajših parlamentarcev o duševnih stiskah in spodbudo k debati predlagala slogana Nisi OK, povej naprej ter Pogovor je odgovor. Z našim šolskim parlamentom smo ugotovili, da so naši učenci OK, saj svoje stiske upajo in želijo priznati ter se o njih pogovoriti. Spoznali smo, da nobena težava ni premajhna ali prevelika, da se o njej ne bi mogli pogovoriti in to tudi konkretno udejanili – bodisi s prijateljem, starši, učitelji, šolsko svetovalno službo, ali pokličemo na Tom telefon, ko potrebujemo nekoga, ki bi nam prisluhnil in kaj svetoval.

Monika Grašič in Špela Malgaj,

mentorici ŠSU in otroškega parlamenta

Objava bo prestavljena v arhiv: četrtek 29 februarja, 2024

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost