V tednu med 22.1. in 26.1.2024 smo na naši šoli sodelovali pri vseslovenskem dogodku »Teden pisanja z roko«. Društvo Radi pišemo z roko je pobudnik, promotor in vzpodbujevalec ozveščanja o pomenu pisanja z roko.

Na šoli smo izvedli različne delavnice na temo pisanja z roko s skupnim naslovom»Zapisi časa o nas«. Sodelovali so učenci 2.a, 2.b, 3.a, 3.b in 5.c razreda. Uvodoma smo se seznanili s prednostmi pisanja z roko (vsaka pisava je edinstvena; razvijamo daljšo pozornost; pridobivamo ročne spretnosti; utrne se nam več idej…). Nato smo si ogledali fotografije, ki prikazujejo razvoj pisave, razvoj pisal in razvoj učenja pisanja. Sledil je praktični del delavnice. Razmišljali smo vsak o svojem življenju in na učne liste zapisali pomembnejše dogodke, ki so nam ostali v spominu. Nastale se stopničke in koledarji z zapisi spominov. Preizkusili smo se tudi v pisanju z gosjimi in kurjimi peresi ter trstenkami. Pri tem smo uporabljali pravo črnilo in pisali počasi in previdno…

Vsi skupaj smo bili navdušeni nad novimi izkušnjami. Začutili smo, da je veliko lažje pisati z nalivnimi peresi kot pa s trstenkami ali gosjim peresom. Naravna pisala je potrebno pogosto namakati v črnilo, ob tem nastajajo packe na papirju in prstih, pisala se tudi oglašajo s »škripanjem« ….

Ob koncu delavnic smo se vsi strinjali, da veselo nadaljujemo s pisanjem z roko, ker ….ob tem uživamo in se zabavamo.

Jana Tomažič-Ličen, mentorica

Objava bo prestavljena v arhiv: sobota 16 marca, 2024

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost