Da strnemo in povežemo znanje naravoslovja in tehnike smo z učenci 6.i in 7.i v sredo, 20. 6. 2018 obiskali gozdno učno pot Blata-Mlake v Radomljah in črpališče vode na Mengeškem polju.

Pod vodstvom gozdarjev z Zavoda za gozdove Slovenije, g. Bogdana Bartola in g. Andreja Žagarja smo se sprehodili po gozdni učni poti v okolici ribnika Črnelo. Spoznavali smo gozdni ekosistem, mokrišča in vpliv človeka na naravo. Med pomembnejšimi vsebinami je poznavanje pomena ohranjanja mokrišč kot vroče točke biotske pestrosti in pomen preprečevanja poplav nizvodno. Tudi potek ekološke sukcesije, torej zaraščanja obdelovalnih površin, je v našem podnebnem pasu hiter zato so učenci spoznali tudi gozd, ki je še pred četrt stoletja bil travnik. Gozdarja sta nam predstavila tudi, kako gospodarno ravnati z gozdom in kakšen pomen vse ima gozd za človeka.
V drugem delu pa smo obiskali eno izmed sedmih črpališč vode na Mengeškem polju s katerimi opravlja Komunalno podjetje Prodnik. G. Aleš Stražar nam je predstavil celotno pot vode do naših pip in naprej. V podjetju skrbijo za vodo v celotni domžalski regiji in tako oskrbujejo prek 55.000 prebivalcev. Voda iz omenjenih vodonosnikov je zelo kakovostna in je ni potrebno dodatno obdelovati, na našem področju pa tudi ne kaže na pomanjkanje pitne vode, pa vendar je prav, da z vodo ravnamo odgovorno.
vodja: Daša Sojer
(Skupno 254 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost