V petek in soboto smo učenci 6., 7. in 8. razredov imeli naravoslovni tabor v Rakovem Škocjanu. Naš program je bil pestro in raznoliko zasnovan.

V petek smo se v dopoldanskem času z avtobusom izpred šole odpravili proti Postojnski jami na ogled vivarija, kjer smo spoznali življenje živali v jami. Vodič nam je povedal, da so vse živali v jami slepe in brez pigmenta. Videli smo tudi virtualni muzej, kjer je bilo predstavljeno jamsko življenje, rast kapnikov in še mnogo drugega. Po ogledu nas je pot vodila do CŠOD Rak, kjer smo bili nastanjeni. Namestili smo se po sobah, čakalo pa nas je tudi že kosilo. Po krajšem počitku smo se peš odpravili na bližnjo učno pot skozi gozd. V naravi smo obnovili naše znanje naravoslovja. Po povratku nas je že čakala večerja, slastna riba, ki nam jo je pripravil naš kuhar, ki je obenem tudi lovec. Po večerji nam je lovec v učni sobi veliko povedal o živalih v bližnjem gozdu, prepoznavanju njihovih stopinj, čigave so, predvajal pa nam je tudi posnetek medveda, ki so ga posneli med obrokom. Prvi dan smo zaključili z novim znanjem o živalih in prijetno utrujeni.

V soboto smo se po zajtrku v skupinah odpravili v bližnji gozd do malega naravnega mostu, kjer smo si določili 3 postaje. 6. razredi so se sprehodili do ruševin cerkve, ki je nudila zavetje pred Turki, naloga 7. razredov je bila izbrati si kotiček v gozdu, kjer je vsak posameznik našel vsaj eno živo bitje in eno neživo stvar, 8. razredi pa so začeli z raziskovanjem ob reki Rak. Naredili smo še dve menjavi po postajah, da smo bili vsi vključeni na vseh področjih. Delali smo kemijsko analizo vode, opazovali smo ujete živali, spoznali pa smo tudi legendo o Tkalca jami. Ob vrnitvi na kosilo smo pospravili sobe in spakirali kovčke. V popoldanskem času smo imeli planiran še ogled Muzeja cerkniškega jezera, peljali pa smo se tudi z lojtrnikom po jezeru. Bili smo prava turistična atrakcija. Zaradi presenečenja v obliki dežja smo si naredili krajši premor in si privoščili sladoled v bližnjem lokalu. Avtobus nas je nato peljal do Križne jame. Vodič nam je dal škornje in svetilko. Ob vstopu v jamo nam je bil predstavljen njen zemljevid, med hojo po njej pa še nekaj njene daljne zgodovine. Opazovali smo tudi speče netopirje, kapnike in lobanjo jamskega medveda. Na koncu smo sedli še v čolne in se z njimi odpeljali še malo globlje v jamo. Očarani smo bili nad to naravno lepoto.

Preživeli smo dva prečudovita dneva, kjer smo spoznavali naravne lepote našega Krasa, se družili med sabo in se polni pozitivnih odtisov vrnili v Domžale.

Svit Kos, 7.c

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost